Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Je sport ještě sportem? (úvaha)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Je sport ještě sportem? (úvaha)

Položme si otázku: Je sport ještě sportem? Každý člověk pro to má jiný názor. Někdo řekne: „ No jistě, co by to bylo jiného.?“ A někdo, včetně mě, se chvíli zamyslí a odpoví: „ Už to není, co to bývalo.“

V minulosti dělali lidé sport hlavně pro radost, potěšení a odpočinek. Byl pro ně jako koníček. Setkali se s přáteli a rodinou.

Dnes sportují lidé většinou pro peníze. Ne všichni, našli by se i tací, kteří to dělají pro radost a jsou pyšní, když se jim podaří nějaký rekord nebo když dostanou medaili. Je také hodně sportovců, které právě peníze „zkazili“. Čím to je, že se z úplně obyčejných lidí, o kterých nikdo předtím nevěděl, stali vrcholoví sportovci? Aby mohli vyhrávat a jezdit na různé olympiády, musí sportu obětovat hodně času a námahy. Většinou začínají trénovat už od dětství.

Hodně se také na sportovištích objevují drogy a dopink. Sportovce dostanou do „formy“, ale jen dočasně a jsou, jako všechny drogy, návykové a nebezpečné. Když rozhodčí nebo trenér zjistí, že si hráč před závodem vzal „povzbuzující“ lék, dají mu pokutu a zakážou mu na určitou dobu hrát. Hodně sportovců si příště rozmyslí, jestli si dopink vezmou nebo ne. Jsou drogy pro dobré sportovce důležité? Proč si je tedy berou? Proč si nevěří? Asi mají strach, že zklamou. Nejen rodinu, fanoušky, přátele, ale i sami sebe.

Dnes se také bohužel vyskytuje ne příliš sportovní chování. Jako příklad uvádím chování jednoho hokejisty z Vysočiny, který během zápasu napadl protihráče a strčil ho na mantinel. Ten soupeř zůstane možná na invalidním vozíku. Je to sportovní chování? Nebo chování fanoušků na tribunách. Chovají se tak, jak by měli? Místo aby podpořili „své“ oblíbence, hážou po jiných návštěvnících kamení, po rozhodčích láhve. Hážou kameny i po vlacích, autech, autobusech. Ničí lavičky, malují spreji po stěnách stadionu, nechávají na zemi, ale i na hrací ploše papírky, plechovky a láhve. Je toto v pořádku? Proč proti tomu nikdo nic nedělá?

Doufám, že se to všechno jednou zlepší, že lidé nebudou na sebe tak zlí a že se bude konečně zase hrát fér – play.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT